Ontdek je tweede natuur?

Natuurmonumenten - regio Gelderland

Over de organisatie: 

Vereniging Natuurmonumenten is een onafhankelijke vereniging die natuur, landschap en cultuurhistorie veiligstelt door gebieden aan te kopen, te beheren en te beschermen. Voor nu en voor de toekomst.
Natuurmonumenten krijgt hiervoor steun van ruim 880.000 leden. De vereniging beschermt en beheert 100.000 hectare verdeeld over 345 natuurgebieden. Hiervan liggen 61 natuurgebieden in Gelderland, met een totale oppervlakte van ruim 18.000 hectare.

Over het vrijwilligerswerk: 

Welke soorten vrijwilligerswerk zijn er?

Vrijwilligers helpen Natuurmonumenten op verschillende manieren. Dat gebeurt vooral op het gebied van voorlichting, educatie, beheer en inventarisatie.

- Voorlichting en promotionele activiteiten zijn bijvoorbeeld het ondersteunen van jeugdactiviteiten, het begeleiden van excursies, het geven van informatie in bijvoorbeeld het bezoekerscentrum Veluwezoom of een Terrein Informatie Punt. Communicatieve vaardigheden zijn hiervoor gewenst.

- Educatie: vrijwillige schoolgidsen begeleiden educatieve activiteiten voor kinderen uit het basisonderwijs. Daarvoor heeft Natuurmonumenten een boeiend educatief programma ontwikkeld. Een schoolgids hoeft niet veel kennis van de natuur te bezitten, maar moet wel in staat zijn om natuurervaring over te brengen.

- Onder beheer valt het onderhoud en beheer van de natuurgebieden. Activiteiten zijn bijvoorbeeld hooien van schrale graslandjes, knuppelpaden aanleggen, jonge berken en dennen trekken om de heide open te houden, wandelroutes bijhouden. Bij het beheer gaan de handen flink uit de mouwen!

- Inventarisatiewerk betreft het tellen en volgen van verschillende planten en dieren in een bepaald gebied. Voor dit laatste is een behoorlijke kennis van flora en/of fauna noodzakelijk.

Samen of alleen
Vrijwilligers werken vaak samen met anderen in een groep, zoals bij het onderhoud en beheer van de natuurgebieden. Er zijn ook vrijwilligers die alleen het veld in gaan, bijvoorbeeld om te inventariseren. Natuurmonumenten biedt vrijwilligers beide mogelijkheden.

In de buurt
Vrijwilligers van Natuurmonumenten werken bij voorkeur in het gebied het dichtst bij hen in de buurt. Dat geeft vaak meer betrokkenheid en zorgt er bovendien voor dat de reisafstanden kort zijn. Belangrijk hierbij is dat Natuurmonumenten daardoor de kosten laag houdt en het milieu zo min mogelijk belast.

Meedenken?
Als uw belangstelling meer uitgaat naar het meedenken en beslissen over beleidszaken van de vereniging, dan is het districtscommissiewerk misschien interessant voor u. U kunt hierover meer informatie vinden in ons kwartaalblad Natuurbehoud of op de website onder vereniging > districtcommissies.

Werkgebied: 
Winterswijk, Beek, Lochem, Vorden, Ede, Wolfheze, Rheden, Loenen, Ermelo, Putten
Bezoekadres
Plaats bezoekadres: 
Voor informatie over de vrijwilligersmogelijkheden bij Natuurmonumenten in Gelderland (diverse gebieden!).
Contactadres
Postadres: 
Heuvenseweg 5
Postcode: 
6991 JE
Plaats: 
Rheden
Telefoon en internet
Telefoonnummer: 
(026) 35 23 457
Website: 
http://www.natuurmonumenten.nl/
Emailadres organisatie: